Kako doseči svoje cilje v 4 preprostih korakih?

25.01.2017

Konec vsakega leta začnemo razmišljati o vsem, kar bi si želeli doseči in uresničiti, pa nam še ni uspelo. Tako gradimo optimistične načrte za naslednje leto in upamo, da nam jih tokrat uspe izpolniti – a samo upati ni dovolj! Vse preveč ljudi se izgubi v prevelikem številu slabo zastavljenih zaobljub in ciljev, ali pa jim kmalu zmanjka potrebne motivacije, da bi se še trudili za njih. Predstavljamo ti 4 preproste a učinkovite korake, da bo leto 2017 prvo leto, ko ti bo uspelo uresničiti čisto vse!

 

1. Cilje zapiši in postavi na vidno mesto

Prvi in hkrati najpomembnejši korak je, da svoje cilje nekam zapišeš in seznam obesiš na vidno mesto, kjer te bo dnevno opominjal na tisto, kar ti je najpomembnejše. Pomaga tudi, če jih deliš z bližnjimi, da te na tvoji poti do uspeha spodbujajo. Raziskave kažejo, da zapisovanje ciljev poveča njihovo možnost uresničitve za 44%, deljenje teh z okolico pa za kar 78%.

2. Cilji naj bodo minimalni

Če so zastavljeni cilji pretežki ali pa jih je preveč, se hkrati zmanjša verjetnost, da boš ostal/a motiviran/a in jih tudi dosegla. Omeji se na največ 5 ciljev za posamezno področje in svoj fokus usmeri na njih. Prva tri mesta naj pripadajo tistim, ki se ti zdijo najbolj pomembni, zadnja dva pa izbirna, če ti ostane čas zanju. Na ta način se boš izognil/a občutku preobremenjenosti in stresu, v katerega ta vodi.

 

homeoffice

 

3. Cilji naj bodo SMART

Vsi zastavljeni cilji naj bodo dobro definirani in nekaj, kar si sam/a res želiš – vse prepogosto se trudimo doseči nekaj, kar družba ocenjuje kot pomembno, čeprav se nam osebno ne zdi. Takšni cilji so nesmiselna potrata časa, ki bi ga lahko porabil/a za uresničitev tvojih sanj! Z besedami angležev, tvoji cilji naj bodo SMART: Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Timely (jasno določeni, merljivi, dosegljivi, pomembni zate in časovno izvedljivi). Zastavljanje nemogočih ciljev se ne konča z uspehom, temveč frustracijo in pomanjkanjem motivacije, zato svoje izberi previdno. Boljše, kot jih zastaviš, več možnosti imaš, da jih tudi dosežeš.

4. Vsak cilj razdeli na manjša dejanja

V zadnjem koraku vsakega izmed ciljev razdeli na tri manjša dejanja, ki se ti zdijo lažja in bolj dosegljiva. Vsakemu postavi časovno omejitev, do kdaj bi ga rad/a izpolnil/a – ta naj bo realna - in nato začni z delom. Na ta način boš imel/a sestavljeno strategijo za doseganje posameznega cilja po korakih, obenem pa boš lahko spremljal/a svoj napredek in tako zlahka ostal/a motiviran/a.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.